7/5/2019

HARD SKILLS VS. SOFT SKILLS: Μπορεί η συναισθηματική νοημοσύνη να προδικάσει την επιτυχία σας;

Καριέρα

Στον κόσμο των προσλήψεων, τα soft skills έχουν γίνει πρόσφατα κορυφαίο χαρακτηριστικό για τη στελέχωση. Η συναισθηματική νοημοσύνη και οι διαπροσωπικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση συγκαταλέγονται στα πιο απαιτητικά προσόντα που ένας υποψήφιος μπορεί να φέρει σε μια επιχείρηση σύμφωνα με το Vervoe και την Emily Heaslip.

Σύμφωνα με μια έρευνα του LinkedIn, περισσότεροι από τους μισούς recruiters ανέφεραν ότι η έλλειψη των soft skills μεταξύ των υποψηφίων θέσεων εργασίας περιορίζει την παραγωγικότητα της εταιρείας τους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων γίνονται δημιουργικοί προσπαθώντας να βρουν νέα στελέχη με ταλέντο στην επικοινωνία, τη διαχείριση του χρόνου, τη διαπραγμάτευση, τη γραφή, την ακρόαση, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Τα soft skills θεωρούνται ως καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης της επιτυχίας σε σχέση με τα hard skills που μπορούν να διδαχθούν ή να εκπαιδευτούν σε αυτά.
Γιατί τα soft skills αποτελούν τον καλύτερο προγνωστικό παράγοντα της επιτυχίας; Πώς μπορούν οι recruiters να σχεδιάσουν μια διαδικασία πρόσληψης που να λαμβάνει υπόψη αυτές τις δεξιότητες;

Τι συμβαίνει με τα soft skills;
Τα soft skills είναι σε ζήτηση σχεδόν σε κάθε επιχείρηση και κάθε βιομηχανία. Μια έρευνα της Wall Street Journal σε 900 στελέχη διαπίστωσε ότι το 92% δήλωσαν ότι αυτές οι δεξιότητες ήταν εξίσου σημαντικές ή πιο σημαντικές από τις τεχνικές δεξιότητες. Αλλά το 89% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν "μεγάλη ή μικρή δυσκολία να βρουν ανθρώπους με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά". Ομοίως, η έκθεση 2018 για το εργατικό δυναμικό του LinkedIn έδειξε ότι οι τέσσερις πιο απαιτητικές δεξιότητες είναι η ηγεσία, η επικοινωνία, η συνεργασία και η διαχείριση του χρόνου.
Είναι τα soft skills ένα καλός παράγοντα πρόγνωσης της επιτυχίας; Σύμφωνα με έναν συγγραφέα, ναι. Ο Daniel Goleman, συγγραφέας της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην Εργασία», βρήκε στην έρευνά του που βασίστηκε σε 500 στελέχη ότι η συναισθηματική νοημοσύνη – soft skill - ήταν ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της καλής απόδοσης από την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ή το IQ. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου (Amazon, Xerox και Tesla, για να αναφέρουμε μερικές) που θεωρούν σημαντική τη συναισθηματική νοημοσύνη έχουν σχεδιάσει ολόκληρη την εταιρική τους δομή γύρω από soft skills.
Και τα soft skills δεν είναι απλά τέλεια για τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού και ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας. Η σύνδεση μεταξύ κερδών και ηγετών με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ξεκάθαρη. Σε μια μελέτη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι που βαθμολογήθηκαν από τους  υπαλλήλους τους για τον χαρακτήρα τους είχαν μέση απόδοση 9,35% σε διάστημα δύο ετών, σχεδόν πενταπλάσια από τις εταιρείες με διευθυντές που είχαν χαμηλές βαθμολογίες για τον χαρακτήρα τους. Η διαδικασία για προσλήψεις ατόμων με soft skills είναι ισχυρή: αλλά, υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για την εξισορρόπηση της καλής ηγεσίας και της επικοινωνίας με τα άτομα που έχουν επιτύχει το ταλέντο τους.

Μην αγνοείτε τα Hard skills!
Το παρακάνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων στην αναζήτηση των υποψηφίων με υψηλό EQ; Ίσως, λέει ένας εμπειρογνώμονας.
Ο Cal Newport, συγγραφέας του So Good They Can not Ignore You, πιστεύει ότι για να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα, θα πρέπει να αναπτύξετε δεξιότητες που σας κάνουν εμπειρογνώμονα σε κάτι. Θα υπάρχει πάντα μια αγορά για όσους έχουν βαθιά γνώση σε ένα πράγμα. ορισμένα πεδία θα απαιτούν πάντα νέες προσλήψεις με εξειδικευμένες δεξιότητες και τεχνική κατάρτιση. Ο Newport υποστηρίζει ότι όσο περισσότερη κυριαρχία έχετε σε μια δεξιότητα ή πεδίο, τόσο περισσότερο θα έχετε τον έλεγχο και την ικανοποίηση που θα σας δώσει στην καριέρα σας.
Ενώ είναι αλήθεια ότι οι καταρτισμένοι με τεχνική γνώση γίνονται κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι - οι Steve Jobs και ο Bill Gates μας έρχονται στο μυαλό - άλλοι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι τελικά, τα soft skills και η συναισθηματική νοημοσύνη πρέπει να μάθουν. Πολλοί προγραμματιστές, για παράδειγμα, έχουν μερικά από τα βασικά hard skills που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ωστόσο, υπολείπονται των βασικών χαρακτηριστικών EQ όπως η ακρόαση. Οι καλύτεροι ηγέτες μπορούν να μάθουν soft skills με την πάροδο του χρόνου, αλλά ξεκινούν ως ειδικοί σε κάτι. 

Πώς ελέγχει μια εταιρεία τα hard & soft skills;
Δυστυχώς, τα soft skills δεν μπορούν να βρεθούν σε ένα βιογραφικό σημείωμα, γεγονός που καθιστά τόσο δύσκολη την παρατήρηση τους.
Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν με χαμηλό κύκλο εργασιών έχουν μάθει πώς να διεξάγουν μια συνέντευξη για να καλύψουν τα hard & soft skills. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ζητούν από τους υποψηφίους να εκτελούν δοκιμασίες που μιμούνται πραγματικά σενάρια. Αυτά τα τεστ δεξιοτήτων στη συνέχεια συσχετίζονται με ψυχομετρικά τεστ και δοκιμασίες συμπεριφοράς.
Επιπλέον, η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έκανε δυνατή την ισορροπία μεταξύ των δυο κατηγοριών δεξιοτήτων. Όπου στο παρελθόν κάποιος υποψήφιος μπορεί να εντυπωσίαζε σε μια συνέντευξη, αλλά δεν είχε τεχνική γνώση στον τομέα του, ένας αλγόριθμος πλέον δεν μπορεί εύκολα να προκαλέσει μεροληψία. Οι έξυπνες εταιρείες έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν τη διαδικασία της συνέντευξής τους για κάποια soft skills που ισχύουν σε κάθε ανοιχτή θέση: έτσι οι εξωστρεφείς γίνονται οι κορυφαίοι πωλητές, ενώ οι ακροατές συμμετέχουν στην ομάδα HR. Υπάρχει χώρος τόσο για τα hard όσο και για τα soft skills στο χώρο εργασίας: εξαρτάται από την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού σας να βρει τον σωστό συνδυασμό που θα φέρει την επιτυχία.

Πηγή: Vervoe

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας